lørdag den 4. juni 2011

2 fade, 2 grilltænger - og vask så hænder!

Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast. Nu hvor der for alvor fyres op for grill-sæsonen, minder Fødevarestyrelsen om de tre gode grillråd:

2 fade - ét til råt og ét til stegt kød
2 grilltænger - én til råt og én til stegt kød
Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Hvis grillmesteren ikke formår at holde råt og stegt kød adskilt på hvert sit fad, og der heller ikke er én tang til det rå kød og én til det stegte, og håndhygiejnen i øvrigt er tvivlsom, så har grillmesteren en sikker opskrift på fiasko.

Flest syge af campylobacter i grillsæsonen
Vi oplever hver sommer i grillsæsonen, at særligt mange mennesker bliver syge af campylobacter-bakterier, fordi det ofte glipper med hygiejnen, når vi griller udenfor. Derfor går vi ud nu og minder folk om de tre enkle grillråd , siger dyrlæge Justin Ajufo fra Fødevarestyrelsen.
Faktisk er campylobacter den fødevarebakterie, som gør flest mennesker syge. Sidste år blev omkring 4.000 syge af campylobacter i Danmark, men tallet er sandsynligvis 10-20 gange højere, fordi mange ikke går til lægen , vurderer Justin Ajufo.

Fakta
Fødevarestyrelsen sætter de kommende uger fokus på grillrådene. Forbrugerne vil i uge 22, 23 og 24 blive præsenteret for en kort grillfilm både i fjernsynets OBS-udsendelser og i biograferne. Derudover uddeler styrelsen Go Cards med grillrådene landet over i caféer og biografer.

Ved at følge Fødevarestyrelsens råd undgår du at sprede bakterier fra det rå kød over på den færdige mad, som fx salat, brød og det færdigstegte kød. Hvis du sørger for en god hygiejne, også ved have-grillen, bliver grillgæsterne ikke syge, selvom der skulle være bakterier i kødet.

Læs mere
Om grillrådene og kampagnen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Selvbetjening:
Hent billeder og film (Silverlight påkrævet):
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Billeder/Grillraad/Sider/forside.aspx

Kontakt:
​Dyrlæge Justin C. Ajufo telefon nr. 72 27 66 04 eller dyrlæge Nicoline Maag Stockholm 72 27 66 12

Læs mere her

tags: biograf, Danmark, OB, Stockholm, bakterie, Fødevarestyrelsen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar