torsdag den 29. december 2011

Frosne hindbær skal ikke gøre forbrugerne syge

Fødevareministeren har besluttet at gøre varmebehandling af frosne hindbær til et krav overfor storkøkkener i institutioner og i restauranter, cateringfirmaer, cafeer og lignende. Det er hensynet til fødevaresikkerheden, der får Mette Gjerskov til at gøre den nuværende anbefaling fra Fødevarestyrelsen til et krav.

Der bliver nu stillet krav til fødevarevirksomheder som f.eks. storkøkkener og restauranter om, at frosne hindbær skal varmebehandles, før de må bruges som fødevare. Ansvaret for, at de frosne hindbær ikke gør folk syge ligger hos importøren/distributøren, men en række sygdomsudbrud det seneste år får nu fødevareministeren til at stramme reglerne.

?Vi bliver nødt til at forholde os til, at der fortsat dukker inficerede hindbær med norovirus op, der gør folk syge. Derfor indfører vi nu et krav om varmebehandling af frosne hindbær, så forbrugerne ikke bliver syge?, siger fødevareminister Mette Gjerskov

Kravet indføres for at sikre, at fødevarevirksomheder er opmærksomme på faren ved de frosne hindbær. Kravet gælder uanset om bærrene kommer fra Danmark eller fra udlandet, og Fødevarestyrelsen understreger desuden behovet for, at forbrugere, der anvender frosne hindbær hjemme i køkkenerne, koger dem før brug.

Samtidig er de danske myndigheder i dialog med myndighederne i Serbien. Det er hovedsageligt frosne serbiske hindbær, der har forårsaget de seneste udbrud. De serbiske myndigheder tager situationen meget alvorligt og besøgte for nylig Danmark for at fortælle, hvilke initiativer, de har sat i værk for at undgå gentagelsestilfælde.

De nye regler medfører, at frosne hindbær skal varmebehandles i minimum et minut ved 100 grader celcius, inden de anvendes som fødevare eller som ingrediens i en fødevare. Reglerne forventes at træde i kraft i løbet af sommeren 2012, da der skal overholdes særlige procedurer, når man indfører nationale bestemmelser. Indtil da vil fødevarekontrollen overfor fødevarevirksomhederne understrege vigtigheden af, at følge Fødevarestyrelsen anbefaling om varmebehandling af frosne hindbær.

I januar vil fødevareministeren fremlægge en samlet strategi for de politiske partier. Strategien skal forbedre fødevaresikkerheden på frugt- og grøntområdet.

Baggrund:
På baggrund af den store hindbærsag i 2005 udsendte Fødevarestyrelsen en anbefaling om, at man før anvendelse af frosne bær til sårbare grupper så som syge, ældre og børn burde varmebehandle bærrene for at fjerne eventuel norovirus.

Anbefalingen er blevet opretholdt i perioden siden 2005, og i februar 2011 valgte Fødevarestyrelsen at skærpe anbefalingen, således at det nu generelt anbefales at varmebehandle frosne hindbær, medens det anbefales at varmebehandle alle frosne bær, som skal serveres til sårbare personer.

Baggrunden for denne anbefaling var, at det trods massiv omtale og fast kontrolpraksis gentagne gange skete, at der kom frosne hindbær, der var inficeret med norovirus, på det danske marked.
I sidste kvartal af 2010 og 2011 er der registreret 12 udbrud med i alt 275 syge, der med sikkerhed kan føres tilbage til udenlandske hindbær. Heraf er de 10 udbrud forårsaget af serbiske hindbær.

Læs mere her

tags: restaurant, Danmark, 2010, 2011, politi, fødevareminister, udland, 2012, virksomhed, Fødevarestyrelsen, strategi, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar