onsdag den 16. oktober 2013

Den danske kartoffel hyldes

10 af landets mest talentfulde kokke dyster 27. oktober ved den prestigefyldte Årets Kartoffelpris . Kartoflen er genfødt med det nordiske køkkens fremmarch.

Selvom danskerne gennem de seneste årtier har lært at jonglere med alt lige fra italienske pastaretter til sushi og asiatiske specialiteter, så er der én råvare med alenlange historiske rødder, der er populær som aldrig før: Kartoflen.

Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik fra 2010 over kartoffelforbruget i Danmark, så sætter hver dansker rundt regnet 40 kg kartofler til livs om året. Alene i 2011 blev der produceret 1.620 millioner kilo kartofler i Danmark.

Kartoflen har ganske enkelt formået at følge med udviklingen.

- Kartoflen er den råvare, der har fyldt mest på danskernes tallerkner, fordi den traditionelt har været billig, tilgængelig og så smager den jo fantastisk, når den bliver tilberedt rigtigt. Men det er også en råvare, der har kunnet modstå presset fra andre madkulturer, siger Søren Lohmann, uddannelsesleder på Levnedsmiddel, Kold College i Odense, der igen i år er ramme om Årets Kartoffelfestival.

Retro-kartoflen
Og stor kartoffelfest bliver der i Odense søndag den 27. oktober, hvor Danmarks Kartoffelråd og Kold College byder indenfor til Årets Kartoffelfestival.

Her uddeles også Årets Kartoffelpris, der i dag regnes for en af de mest prestigefyldte kokkekonkurrencer i Danmark. Prisen er blevet uddelt hvert år siden 1999 og de 10 finalister, som er nogle af landets mest talentfulde kokke, skal sammensætte både forret, hovedret og dessert med kartoflen som hovedingrediens.

- Der er sket en enorm produktudvikling med kartoflen. I dag har vi 17-18 sorter, og i takt med det nordiske køkkens fremmarch har kartoflen oplevet en genfødsel. På såvel restauranter som i private hjem har man fået øje på kartoflens mange anvendelsesmuligheder, siger Hans Beck Thomsen, overdommer ved Årets Kartoffelpris, indehaver af Café Stranden ved Henne Strand og en af landets mest respekterede kokke.

Fakta om Kartoffelprisen
Kartoffelprisen 2013 uddeles den 27. oktober på Kold College, Landbrugsvej 55, 5260 Odense S, De 10 kokkefinalister har 6 timer til at tilberede en tre-retters menu bestående af forret, hovedret og dessert, hvor kartoflen skal indgå i alle tre retter. Præmierne er: 1. pris: 25.000 kr.
2. pris: 15.000 kr. 3. pris: 5.000 kr. Konkurrencens overdommer er Hans Beck Thomsen.

Boks: Mesterkokkens anbefalinger
Hans Beck Thomsen, der er en af landets mest anerkendte kokke har to kartoffelsorter, som han altid vender tilbage til:

Sava og binje er to klassikere, men de er stadig topklasse. Begge fantastisk smag som ny kartoffel, og hen på efteråret er de med deres fasthed eminente til mos og kroketter

Hans Beck Thomsen, overdommer ved Årets Kartoffelpris og indehaver af Cafe Stranden ved Henne Strand.


Læs mere her

tags: Danmark, 2010, 2011, restaurant, uddannelse, 2013, pasta, Odense, Danmarks Statistik, konkurrence, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar