torsdag den 28. maj 2015
Advarsel mod kød fra ulovlig slagtning ved Skive
Fødevarestyrelsen advarer nu forbrugere, der har købt svinekød og oksekød fra adressen Ejstrupvej 1, 7860 Spøttrup og fra Toldboden på Ålekistevej i Skive Havn.Kødet er håndteret på en ældre landejendom, i en lade, hvor der blev opbevaret smøreolier, og svaler og duer fløj ind og ud. De stærkt uhygiejniske forhold, herunder også manglen på køl og den lovpligtige skadedyrssikring, gør kødet uegnet til menneskeføde.
Yderligere er svinekødet solgt uden den lovpligtige sporbarhed, og noget af det solgte oksekød stammer fra en tyr, som blev nødslagtet med betændelse i dyrets forparti.
Slagteren er varslet bøder for ulovlig slagtning, ulovligt detailsalg, uhygiejniske forhold samt ukorrekt bortskaffelse af slagteaffald. Forbrugere der har købt kød fra adresserne bør kassere det, da det er uegnet som menneskeføde.
Læs mere her
tags: Skive, svinekød, Fødevarestyrelsen, kaffe,
onsdag den 27. maj 2015
Dyrk din egen kruspersille og salat i Kongens Køkkenhave
Københavnerne kan nu få jord under neglene, når en ny byhave med 26 højbede åbner midt i Kongens Have. Køkkenhaven er et tilbud til de af byens borgere, der har lyst til at dyrke bær, grøntsager og blomster inden for voldene.I dag åbner Fødevareministeriet og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme en køkkenhave i Kongens Have. Konceptet bag byhaven er, at byens beboere får mulighed for at dyrke deres egne fødevarer, som de kan tage med hjem og bruge i madlavningen. Der skabes nye grønne byrum, hvor man kan mødes, og kendskabet til madkultur, bæredygtighed og sundhed udbredes.
"Kongens Køkkenhave bliver skabt for at sætte fokus på de mange muligheder, der ligger i byhaver - det som på moderne dansk hedder urban farming - og for at demonstrere, at Fødevareministeriet ønsker at hjælpe nye og spændende initiativer i gang", siger direktør i Fødevarestyrelsen Esben Egede Rasmussen.
Inspiration fra Christian IV
'Kongens Køkkenhave' bliver en folkelig og moderne udgave af den køkkenhave, som Christian IV etablerede i 1600-tallet i Kongens Have, hvor der blev leveret mad og afgrøder til kongehuset. Nu planter Fødevareministeriet og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme nye frø, der kan spire og motivere til skabe flere grønne byrum.
"Der er gennem historien blevet dyrket både frugt og grøntsager i Kongens Have, så på den måde er der tale om en videreførelse af gammel tradition. Samtidig bidrager Kongens Køkkenhave til vores ambition om at skabe flere tilbud og oplevelser for havens mange gæster", siger Slotshavechef i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme Niels Mellergaard.
Alle, som har lyst til at være med til at passe haven og høste grønsagerne til eget brug, kan melde sig som frivillige og vil sommeren igennem blive inviteret til havedage med pasning, vejledning om god havedyrkning og brug af afgrøderne.
Ved indvielsen vil gartnere fra byhavevirksomheden 'TagTomat' hjælpe interesserede med at så og plante de første frø i højbede og plantekasser. Der vil også være aktiviteter for børn i form af et 'frøbombe-værksted'.
Senere på ugen åbner Fødevareministeriet en hjemmeside www.fvm.dk/byhaver, hvor der vil være gode råd til, hvordan man kan dyrke krydderurter og kruspersille i byen, sådan som man gør det i Kongens Køkkenhave.
Pressen og andre interesserede er velkomne til første spadestik, som tages tirsdag 26. maj, kl. 14:30 i Kongens Have mellem Rosenborg Slot og Herkules Pavillonen - der, hvor Christian IVs køkkenhave lå i 1600-tallet.
Haven åbnes af direktør i Fødevarestyrelsen Esben Egede Rasmussen, Slotshavechef i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme Niels Mellergaard og Københavns stadsarkitekt Tina Saaby. Tildmelding ikke nødvendig.
Læs mere her
tags: København, direktør, Saab, Rosenborg, kongehuset, virksomhed, Fødevarestyrelsen, krydderurter, frugt,
torsdag den 21. maj 2015
Får du for meget
Ta' toppen af saltet og gør dit blodtryk en tjeneste Fire ud af ti danskere har for højt blodtryk. En af årsagerne er, at de fleste af os får næsten dobbelt så meget salt, som anbefalet.
Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har lavet beregninger der viser , at 400.000 færre danskere vil have forhøjet blodtryk, hvis vi tager toppen af vores saltforbrug. Forhøjet blodtryk er den risikofaktor, der er skyld i flest for tidlige dødsfald, og især betyder forhøjet blodtryk en større risiko for hjertekarsygdomme.
Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber. Især får vi salt fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt herfra, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen.
"Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen", siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
De fleste af os ved faktisk godt, at vi får størstedelen af vores salt fra de produkter, vi køber. Og samtidig ved vi godt, at salt er skidt for helbredet, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen.
I undersøgelsen svarer bl.a. seks ud af syv ja til, at danskerne generelt spiser for meget salt. Men det er kun en tredjedel, der selv vurderer, at de spiser mere salt end anbefalet. Og så viser undersøgelsen også, at vi ikke er særlig opmærksomme på, hvor meget salt, det bliver til i løbet af en dag.
Derfor vil Fødevarestyrelsen og samarbejdspartnerne i Saltpartnerskabet nu guide danskerne til en hverdag med lidt mindre salt med kampagnen "Får du for meget "
Læs mere her
tags: kødpålæg, Fødevarestyrelsen, Forskning, sygdom, helbred, blodtryk,
En håndfuld nødder dagligt kan fremme din sundhed
Det ville gavne danskernes sundhed at spise 30 gram nødder dagligt. Det viser en helhedsvurdering fra DTU Fødevareinstituttet, der har kigget samlet på de sundhedsmæssige fordele og ulemper ved at spise nødder.Mange fødevarer består af værdifulde næringsstoffer og mulige sundhedsskadelige stoffer. DTU Fødevareinstituttet har gennemgået det videnskabelige grundlag for en anbefaling om at spise 30 gram nødder dagligt for at vurdere, om det giver en sundhedsmæssig nettogevinst. I vurderingen dækker nødder over peanuts, mandler, cashew-, hassel-, para-, pekan-, pistacie-, macadamia- og valnødder.
Ifølge data fra Den nationale undersøgelse af danskernes kostvaner og fysisk aktivitet 2011-2013 spiser 62% af de 4-75-årige danskere aldrig eller meget sjældent nødder. Blandt nøddespisere er det gennemsnitlige indtag på 14,5 gram dagligt.
Gavnlige og skadelige stoffer
Nødder har et højt indhold af fedt, som hovedsageligt udgøres af umættede fedtsyrer. Derudover er de rige på protein og indeholder en lang række vitaminer og mineraler. Studier har vist, at en kost, der indeholder nødder, blandt andet kan være med til at nedbringe risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.
Et højt indtag af nødder vil dog også øge en persons totale indtag af de potentielt kræftfremkaldende aflatoksiner. Det er stoffer, som dannes af visse skimmelsvampe under varme og fugtige forhold. De fleste nødder indeholder ikke aflatoksiner, og man kan mindske risikoen yderligere ved at kassere nødder, der ser unormale ud. Aflatoksiner er særligt et problem for pistacie- og paranødder, som langt hyppigere indeholder stoffet end andre slags nødder.
Et dagligt nøddeindtag gavner sundheden
DTU Fødevareinstituttets helhedsvurdering af et dagligt indtag på 30 gram nødder skitserer tre forskellige scenarier rangerende fra udelukkende at spise paranødder, som har det højeste gennemsnitsindhold af aflatoksiner, til helt at undgå para- eller pistacienødder. I vurderingen er alene medtaget nødders positive effekter på hjertekarsygdom og de negative effekter af kræft som følge af aflatoksineksponering.
Beregningerne for alle tre scenarier viser, at man kan gavne sin sundhed ved at spise 30 gram nødder dagligt. Beregningerne peger på, at den sundhedsmæssige gevinst vil være større, hvis para- og pistacienødder erstattes af andre slags nødder. Der er dog stadig en sundhedsmæssig gevinst ved at spise para- og pistacienødder i forhold til ikke at spise nødder.
Læs mere her
tags: 2011, 2013, DTU, videnskab, fedtsyre, vitaminer, mineraler, sygdom,
torsdag den 7. maj 2015
Københavnere drikker mest te jyder er mere til kaffe
Der bliver drukket betragteligt mere te i de sjællandske husstande end i de tilsvarende jyske. Det viser tal fra Dansk Statistik, som har indsamlet tal, der viser, at sjællandske husstande i gennemsnit brugte 206 kroner på te i 2014, hvilket står i stærk kontrast til de 111 kroner, som en gennemsnitlig jysk husstand brugte samme år.Denne trend kan Peter Christoffersen, ejer af webshoppen cakao.dk, som sælger te og chokolade, genkende.
»Vi oplever, at en overvægt af den te vi sælger, bliver sendt til Sjælland, en tendens som vi kun forventer vil fortsætte«, siger Peter Christoffersen.
Dansk Statistik har indsamlet tilsvarende tal for kaffe, og her ser billedet lidt anderledes ud. Midtjyder er øjensynligt de mest kaffehungrende danskere, med et gennemsnitligt forbrug per husstand på 1.205 kroner. De sjællandske husstande forbruger anden mest te, med et gennemsnitligt forbrug per husstand på 1.010 kroner. Det er interessant at bemærke, at nordjyder ifølge Dansk Statistik både drikker mindst kaffe og te.
Totalt set drikkere vi mindre og mindre kaffe i Danmark, mens vi modsat drikker mere og mere te, viser tal fra Dansk Kaffeinformation. Det er især dem under 30 år, som øjensynligt er med til at øge forbruget af te, da de fra 2011 til 2013 mere end fordoblede deres indtag af te. Dette kan Peter Christoffersen delvist bekræfte.
»Vi beder ikke vores kunder om at oplyse deres alder når de bestiller hos os, men vi kan se, at de yngre segmenter udgør en stor del af dem der følger os på Facebook, så de unges interesse for te er helt klart til stede«, udtaler han.
På trods af det faldende salg, så drikker vi i Danmark stadig mere kaffe end te. I 2014 blev der solgt 18.100 tons filterkaffe mod 1.246 tons te ifølge tal fra Dansk Kaffeinformation.
Læs mere her
tags: Danmark, 2011, Sjælland, 2013, chokolade, Facebook, husstand, 2014, kaffe,
lørdag den 18. april 2015
Bredt fødevareforlig styrker dansk fødevaresikkerhed
Regeringen har indgået bred politisk aftale om et 4-årigt fødevareforlig. I alt afsættes der 354 mio. kr. til bedre kontrol og fødevaresikkerhed Med det nye forlig kan vi sikre et fortsat højt niveau for den danske fødevaresikkerhed. Vi kommer til at gå mere målrettet efter de brodne kar, der gang på gang overtræder reglerne samtidig med, at vi styrker Fødevarestyrelsens rejsehold, siger Dan Jørgensen og fortsætter:
Sidste sommers listeriaudbrud viser, hvor vigtigt det er, at vi er på stikkerne og hele tiden sørger for at optimere fødevaresikkerheden.
Fødevareforliget lægger op til en række initiativer på følgende områder:
Fokuseret kontrol flere risikobaserede kontroller
Mere vejledning af virksomheder omkring overholdelse af regler for fødevaresikkerhed
Fair konkurrence - opnormering af rejsehold og etablering af whistleblowerordning
Forbrugersikkerhed med fokus på kemiske og mikrobiologiske forureninger i fødevarer
I alt afsættes der 354,5 mio. kr. frem mod 2018. Partierne bag aftalen er tilfredse med at det er lykkes at blive enige om et nyt fødevareforlig:
Dansk Folkeparti:
Jeg er glad for at vi fastholder den retning, der blev udlagt ved Fødevareforlig 1 og 2, hvor vi går imod mere vejledning og ikke kun fokuserer på kontrol. Fødevaresikkerhed er vigtig for fødevaresikkerheden og eksporten og det bidrager denne her aftale til, siger ordfører Rene Christensen.
Venstre:
For Venstre har det været vigtigt at bekæmpe den vilkårlighed, som virksomheder risikerer at blive udsat for, så vi sikrer den enkeltes retsstilling. Samtidig lægger vi nu op til mere vejledning af virksomhederne fremfor kun at fokusere på kontrol og bøder, siger Esben Lunde Larsen.
De konservative:
Vi er glade for, at vi bevarer smileyordningen som vi kender den i dag, så forbrugerne og virksomhederne ikke bliver forvirrede over at skulle forholde sig til nye kategorier, siger ordfører Daniel Rugholm.
Socialdemokraterne:
Jeg er godt tilfreds med at vi tager hul på brug af ny teknologi og derved skaber grundlag for, at teknologien kan anvendes og udbredes fra Danmark, siger ordfører Orla Hav.
De radikale:
Vi glæder os over, at vi med fødevareforliget kan gøre det lettere at være en lille fødevareproducent, siger ordfører Ida Auken.
SF:
Det er vigtigt, at vi fortsætter den gode indsats mod farlig kemi i fødevarer og lemper vilkårene for små gårdproducenter under hensynstagen til fødevaresikkerheden, siger ordfører Lisbeth Bech Poulsen
Enhedslisten:
Det er afgørende at vi sikrer en effektiv kontrol og gør det lettere for små økologiske fødevareproducenter at leve op til reglerne, siger ordfører Per Clausen.
Læs mere her
tags: Danmark, Venstre, Enhedslisten, Socialdemokrater, politi, Dansk Folkeparti, SF, virksomhed, 2018, kemi, teknologi, Fødevarestyrelsen, mikrobiologi, konkurrence, Ida Auken, økologi,
Sidste sommers listeriaudbrud viser, hvor vigtigt det er, at vi er på stikkerne og hele tiden sørger for at optimere fødevaresikkerheden.
Fødevareforliget lægger op til en række initiativer på følgende områder:
Fokuseret kontrol flere risikobaserede kontroller
Mere vejledning af virksomheder omkring overholdelse af regler for fødevaresikkerhed
Fair konkurrence - opnormering af rejsehold og etablering af whistleblowerordning
Forbrugersikkerhed med fokus på kemiske og mikrobiologiske forureninger i fødevarer
I alt afsættes der 354,5 mio. kr. frem mod 2018. Partierne bag aftalen er tilfredse med at det er lykkes at blive enige om et nyt fødevareforlig:
Dansk Folkeparti:
Jeg er glad for at vi fastholder den retning, der blev udlagt ved Fødevareforlig 1 og 2, hvor vi går imod mere vejledning og ikke kun fokuserer på kontrol. Fødevaresikkerhed er vigtig for fødevaresikkerheden og eksporten og det bidrager denne her aftale til, siger ordfører Rene Christensen.
Venstre:
For Venstre har det været vigtigt at bekæmpe den vilkårlighed, som virksomheder risikerer at blive udsat for, så vi sikrer den enkeltes retsstilling. Samtidig lægger vi nu op til mere vejledning af virksomhederne fremfor kun at fokusere på kontrol og bøder, siger Esben Lunde Larsen.
De konservative:
Vi er glade for, at vi bevarer smileyordningen som vi kender den i dag, så forbrugerne og virksomhederne ikke bliver forvirrede over at skulle forholde sig til nye kategorier, siger ordfører Daniel Rugholm.
Socialdemokraterne:
Jeg er godt tilfreds med at vi tager hul på brug af ny teknologi og derved skaber grundlag for, at teknologien kan anvendes og udbredes fra Danmark, siger ordfører Orla Hav.
De radikale:
Vi glæder os over, at vi med fødevareforliget kan gøre det lettere at være en lille fødevareproducent, siger ordfører Ida Auken.
SF:
Det er vigtigt, at vi fortsætter den gode indsats mod farlig kemi i fødevarer og lemper vilkårene for små gårdproducenter under hensynstagen til fødevaresikkerheden, siger ordfører Lisbeth Bech Poulsen
Enhedslisten:
Det er afgørende at vi sikrer en effektiv kontrol og gør det lettere for små økologiske fødevareproducenter at leve op til reglerne, siger ordfører Per Clausen.
Læs mere her
tags: Danmark, Venstre, Enhedslisten, Socialdemokrater, politi, Dansk Folkeparti, SF, virksomhed, 2018, kemi, teknologi, Fødevarestyrelsen, mikrobiologi, konkurrence, Ida Auken, økologi,
torsdag den 2. april 2015
Her er gæsternes favoritrestauranter i marts
DinnerBooking har lavet en opgørelse over de restauranter, der har fået de bedste gæsteanmeldelser i marts - blandt gæsternes topfavoritter er restaurant Lieffroy og den nye Taller i København. Er du restaurantentusiast,ved du sikkert, at det kan være svært at vælge mellem de mange gode restauranter i Danmark. Så hvorfor ikke lytte til andre gæsters anmeldelser, inden den store beslutning træffes DinnerBooking har lavet en opgørelse over de restauranter, som har fået de bedste gæsteanmeldelser i marts måned. I Østdanmark er topscoreren den nyåbnede Taller og i Vestdanmark sidder restaurant Lieffroy solidt på 1. pladsen, hvilket de har gjort i over et år.
Top 5 i Vestdanmark (Jylland og Fyn)
1. Lieffroy, Nyborg
2. Castenskiold Mad & Natklub, Aarhus C
3. Frederiksgade 42, Aarhus C
4. Frøken Koch, Aarhus C
5. Fusion, Aalborg
Top 5 i Østdanmark (Sjælland)
1. Restaurant Taller, København K
2. Kong Hans Kælder, København K
3. Støvlet Katrines Hus, Sorø
4. Kokkeriet, København K
5. POP et SPISERI, København N
Opgørelsen er baseret på 22.055 besvarelser for denne måned. Gæsternes kan kun anmelde en restaurant, umiddelbart efter de har besøgt den. DinnerBooking administrerer bookinger for over 475 restauranter og caféer og håndterer over 8 mio. gæster om året.
Læs mere her
tags: Danmark, København, restaurant, Sjælland, Nyborg, Jylland, Aalborg,
Top 5 i Vestdanmark (Jylland og Fyn)
1. Lieffroy, Nyborg
2. Castenskiold Mad & Natklub, Aarhus C
3. Frederiksgade 42, Aarhus C
4. Frøken Koch, Aarhus C
5. Fusion, Aalborg
Top 5 i Østdanmark (Sjælland)
1. Restaurant Taller, København K
2. Kong Hans Kælder, København K
3. Støvlet Katrines Hus, Sorø
4. Kokkeriet, København K
5. POP et SPISERI, København N
Opgørelsen er baseret på 22.055 besvarelser for denne måned. Gæsternes kan kun anmelde en restaurant, umiddelbart efter de har besøgt den. DinnerBooking administrerer bookinger for over 475 restauranter og caféer og håndterer over 8 mio. gæster om året.
Læs mere her
tags: Danmark, København, restaurant, Sjælland, Nyborg, Jylland, Aalborg,
Abonner på:
Opslag (Atom)