søndag den 12. september 2010

Verdens mest eksklusive øl peger langt ind i fremtiden

Den 3. marts 2010 lancerer Husbryggeriet Jacobsen sin tredje og sidste variant i verdens mest eksklusive øl-trilogi. En trilogi, der forener ypperlig ølbrygning med innovativ kunst.

Seks bryggere i Carlsberg fra henholdsvis Norge, Frankrig, Storbritannien og Danmark har under ledelse af Morten Ibsen, brygmester på Husbryggeriet Jacobsen, lagt alle deres evner i udvikling og brygning af Carlsbergs ambitiøse øl-trilogi, Vintage 3.

Samtidig har tre kunstnere, Kaspar Bonnén samt to udvalgte kunstnere fra projektet Radiant Copenhagen, sammen skabt seks unikke etiketter, der peger langt ind i fremtiden og fortæller om Carlsberg Byen, som den kunne se ud engang.

Kvalitet, dedikation og kompromisløshed tager tid. Selve grundrecepten på Vintage 3 blev udarbejdet i København, videreudviklet i Kronenbourgs innovationscenter i Frankrig og som det eneste nutidige bryg blev øllet lagret i franske Côte d Or-egetræsfade i J.C. Jacobsens originale kælder fra 1847. I de sidste kolde dage af februar 2010 blev de ca. 1000 flasker håndtappet, de unikke etiketter er påsat med håndkraft, og nu er Vintage 3 en realitet.

Vintage 3 lidt af en verdenssensation

Vintage 3 er en såkaldt Pale Barley Wine, og ifølge brygmester Morten Ibsen er smagsoplevelsen både fyldig og nuanceret. Øllet fremstår gyldent og perlende med en varmende mundfølelse og en næsten fed mundfylde, der røber øllets tætte slægtskab med søde dessertvine. Øllet har et væld af dybe egetræs-, vanille- og nøddeagtige aromaer fra fadlagringen kombineret med søde frugter fra gæringen og er et oplagt valg til søde desserter og oste, lyder det fra brygmester Morten Ibsen. Samtidig er Vintage 3 lidt af en verdenssensation inden for øl på grund af gæringsprocessen. Vintage 3 har en alkoholprocent på omkring 15, som udelukkende er skabt ved naturlig gæring og uden tilsatte enzymer eller restalkohol fra fadet, som det er tilfældet ved andre øl med en høj alkoholprocent.

Prisen

Og prisen 2010 danske kr. for 37 cl. Men så smager det også, så englene synger, lyder det ubeskedent fra brygmester Morten Ibsen.

Med Vintage-trilogien har Husbryggeriet Jacobsen skabt en serie øl, der bryder rammerne for, hvad øl er og kan.

Husbryggeriet er sat i verden for at løfte arven efter grundlægger J.C. Jacobsen, der havde fuldkommenhed som mål. Vi kan love, at vi gør vores ypperste og også fremover vil lancere øl, der rykker ved opfattelsen af og mulighederne for øl, siger brygmester Morten Ibsen.

6 etiketter fra Carlsberg Byen

Men Vintage-trilogien handler ikke alene om at skabe fantastisk bryg. Det handler om at give den ultimative helstøbte oplevelse i en flaske. Folk vil få en helt unik kunstoplevelse med etiketten på Vintage 3. Den kommer ikke til at ligne andre etiketter, hverken i materiale eller format. Vi leger med opfattelsen af rum og tid, fiktion og virkelighed. Alt sammen spundet ind i en narrativ fortælling over Carlsberg Byen, lyder det fra Kaspar Bonnén, der er en af de tre kunstnere, der har udsmykket de ca. 1000 flasker.

På etiketterne har kunstnerne, der også tæller Anders Bojen og Kristoffer Ørum, gjort Carlsberg Byen til centrum for fiktive fortællinger, der udspiller sig i en fjern fremtid eller en fortid, der aldrig fandt sted. En etiket viser The Carlsberg Tower fra 1914, et ambitiøst byggeprojekt som J.C. Jacobsen ikke nåede at få realiseret inden sin død, mens etiketten The Carlsberg Dome forestiller en kuppel, man i 2047 rejser over Carlsberg Byen for at afskærme byen fra den slum, der omkranser bydelen.

Etiketterne er således kunstværker skabt med udgangspunkt i Carlsberg Byen, men med en tidshorisont der rækker langt ud i fremtiden - præcis som Vintage 3.

Til udarbejdelsen af selve etiketterne har kunstnerne benyttet sig af kort, der er væsentligt mere detaljerede, end hvad man finder på Internettet. Derfor har kunsterne arbejdet med kort fra COWI A/S, der er en af verdens førende leverandører af netop detaljerede digitale luftfoto og kort.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar