onsdag den 28. november 2012

God jul for juleøl

Siden årtusindskiftet er der skudt et væld af mikrobryggerier frem, og i år forventer Bryggeriforeningen, at der i alt vil være omkring 200 forskellige juleøl at vælge imellem. For mange bryggerier står julesalget for en vigtig del af årets omsætning.

I år venter bryggerierne at sælge rekordmange juleøl. De bygger optimismen på, at der i år er ekstra mange fridage omkring jul og så forventes de seneste års tendens til at danskerne vælger juleøl fremfor julevin at fortsætte. Juleøllet er derfor godt på vej til at genvinde positionen som danskernes foretrukne drik til julemaden uanset om man er til den traditionelle julemiddag eller til julemad inspireret af det nye nordiske køkken.

Det er ikke nogen tilfældighed, at man historisk har drukket øl i de nordiske lande, mens vinen har været dominerende på de mere sydlige himmelstrøg.

Øl passer perfekt til den nordiske julemad. Øllets indhold af alkohol og kulsyre renser ganen for julemadens fedme. Samtidig forstærkes smagsoplevelsen, hvis man vælger en øl med den rigtige styrke, aroma, sødme og bitterhed, siger brygmester Morten Ibsen, Husbryggeriet Jacobsen.

Carlsberg satser i år på flere juleøl

Tuborg Julebryg er Danmarks ubetinget største juleøl, men i år har Carlsberg også specialøllene Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Semper Ardens Christmas Ale og Kongens Bryghus Julemumme på hylderne

Carlsbergs lille husbryggeri på Valby bakke står bag Jacobsen Golden Naked Christmas Ale. Den er brygget på seks forskellige byg-, hvede- og havremalte, og er tilsat nogle af julens krydderier, blandt andet kanel og tørret appelsin. Som noget helt specielt for øllet er det eftergæret med sveskejuice, hvormed øllet får en elegant rund fylde, der nærmest virker silkeagtig i munden.

Den succes vi i de seneste år har oplevet med Jacobsen Golden Naked Christmas Ale er i mine øjne et klart bevis for, at danskerne har taget juleøllet til sig. Vores julebryg er skræddersyet til det danske julemad og vi hører fra mange, at de har udskiftet julevinen med øl. Derfor har vi i år øget produktionen af Golden Naked Christmas Ale siger Brygmester Morten Ibsen.

Læs mere her

tags: Danmark, Carlsberg, omsætning, krydderi, Valby,

tirsdag den 27. november 2012

Julekonfekt på den nemme måde

Julen er børnenes fest, og en af de bedste og mindeværdige stunder er familiens jule-konfekt-dag. Og det behøver slet ikke være besværligt at skabe julehyggen og nyde julens klassiske julekonfekt.

Vidste du, at der bruges over 300 mandler til at lave én pakke Odense Marcipan på 400 g. Marcipan laves primært af mandler og sukker, og marcipanen indeholder ikke konserveringsmiddel.

Der kommer masser af kreativ udfoldelse, hygge og sjov ud af løjerne, når børnene skaber, former, triller og bager julens farverige og fantasifulde juleknas.

Der skal ikke så meget til for at sætte gang i festlighederne og børnenes fantasi, og så kan det sagtens gøres på den nemme måde. Alt der skal bruges, er en god pakke kvalitetsmarcipan, en pakke blød nougat, lidt chokolade og hopla - så er der gjort klar til at fremtrylle et klassisk og elsket stykke konfekt, der kombinerer marcipan og nougat.

1. Skær tynde skiver af marcipan og nougat direkte fra pakken med en osteskærer.
2. Læg skiverne lagvis oven på hinanden og tryk let sammen
3. Skær ud i trekanter som juletræer (eller andre sjove former)
4. Dyp evt. marcipantræerne i overtræk eller chokolade og pynt sødt, sjovt, flot....

På www.odense-marcipan.dk findes der meget mere juleinspiration, opskrifter, vejledninger og korte videoer, der viser, hvordan man fremstiller forskellig slags julekonfekt i marcipan - skridt for skridt.

Vidste du...

Der bruges godt og vel 300 mandler til at lave én pakke Original Odense Marcipan á 400 g. Marcipan laves primært af mandler og sukker, og marcipanen indeholder ikke konserveringsmiddel.

Mandlerne, der anvendes, er hovedsageligt søde californiske mandler, der er valgt ud fra den delikate smag og en ensartet, høj dyrkningskvalitet.

I Odense kontrolleres mandlerne, og de forarbejdes, som et af de eneste steder i verden, på originale granitvalser. Det giver marcipanen den kendte og lidt grovere struktur, der giver en længere smagsoplevelse og fremhæver smagsnuancerne.

Fotos:
- Lækre klassiske konfektstykker med marcipan og nougat
- Nem julekonfekt step 1 + 2 + 3


Læs mere her

tags: chokolade, Odense, kreativ,

fredag den 23. november 2012

Tag på en utraditionel smagsrejse med årets te-julekalender fra Simply Tea

Er man til et sundt alternativ i julemåneden, så er der godt nyt at hente med Simply Tea s julekalender. Den byder på et orgie af liflige smage med over- eller undertoner af lakrids- og chokoladesmag, kanel og nødder til noget, der kan vække mindelser om friske bær og sommerblomster. Alt sammen lavet udelukkende med naturens egne teblade. Og med en sidegevinst at bladene virker naturligt beroligende og opkvikkende. Og hvem kan ikke have brug for det i en travl og hektisk december måned

Eksklusiv te-julekalender

Med Simply Tea s julekalender får man 24 særligt udvalgte og eksklusive teer fra sjældne tehaver besøgt i Kina i foråret. Der er noget for enhver smag og kalenderen indeholder en overdådig palette af smagsprøver, som man kan nyde hver dag op til jul. Julekalenderen er for den, der vil opleve noget helt ekstraordinært og består udelukkende af teer af egen import. Hver dag byder på en udsøgt oplevelse med 2 gram te til en 200 ml s kop. På grund af bladenes høje kvalitet kan de samme blade genanvendes mindst tre til fire gange.
Se mere på simplytea.dk

Sjældne Explorer-tesæt

Med explorersættet får man et lille, men raffineret indblik i nogle af de teer, der har begejstret og inspireret i 2012. Explorersættet giver en særlig mulighed for at udforske nogle unikke tesorter inden for aller typer te: hvid, grøn, gul, sort, oolong og puerh te. Sættet indeholder seks gange 10 grams prøveposer og egner sig fortrinligt til den, der vil udforske nogle af de mere raffinerede og komplekse te-smage.
Se mere på simplytea.dk

Ud over smagen i de to udgaver, er der skelet til teer, som har en beroligende og opkvikkende effekt, som kan modvirke stress, påvirke fordøjelsessystemet og forstærke immunforsvaret. Hvilket nok skulle kunne gavne i december måned, der traditionelt byder på mange søde fristelser. En te-julekalender eller et explorersæt er et anderledes og sundt alternativ til både den nysgerrige og feinschmeckeren.

Håndplukkede teer

Simply Tea er specialister og skandinaviens førende i import af højkvalitets-teer fra især Kina særligt oolong og puerh teer. Simply Tea importerer kun håndplukkede og håndbearbejdede teer fra små bæredygtige virksomheder, der bygger deres teproduktion på århundredgamle teknikker. Teerne udvælger vi selv på rejser til Kina hvert år. Gennem rejserne har vi opbygget et stort netværk og skabt værdifulde relationer til de teproducenter og temestre, vi køber gennem, som stolt bærer deres tradition videre.

Læs mere her

tags: chokolade, december, Kina, 2012, virksomhed, stress,

torsdag den 22. november 2012

Stå af ræset, hvis du har Roskildesyge

Efterår og vinter får rigtig mange forbrugere Roskildesyge med opkast og kraftig diarré. Én af forklaringerne er, at køkkenmedarbejdere vakler syge på job og smitter via maden. En anden forklaring er, at halvsyge gæster går til buffeten og spreder Roskildesyge, når de langer til fadet.

Roskildesyge kommer af norovirus, og den er ikke til at spøge med. Norovirus er utrolig smitsom og kan nemt sende et helt selskab på forlænget ophold på toilettet. Faktisk er norovirus årsag til halvdelen af de sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer i Danmark. Men sådan behøver det ikke at være.

Med bl.a. Go Cards, filmklip på DR OBS og et kampagnesite på fvst.dk angriber Fødevarestyrelsen fra denne uge problemet fra begge sider af bordet - både overfor køkkenmedarbejdere og overfor forbrugerne. Kampagnematerialet henvender sig både til fødevarebranchens professionelle og forbrugerne. Hvad enten de så går til buffeten i byen eller kokkererer hjemme i privaten.

Og rådene er lige så enkle, som de er effektive i kampen mod norovirus:

Råd til køkkenmedarbejdere
Hvis du håndterer fødevarer i en virksomhed, skal du altid vaske hænder, inden du laver mad og hyppigt undervejs. Husk også at hvis du har - eller lige har haft - Roskildesyge, skal du blive hjemme i to dage. Du kan nemlig stadig smitte både kolleger og gæster, selvom symptomerne er stoppet. Hvis dine bofæller har Roskildesyge, skal du også være ekstra opmærksom på din håndhygiejne.

Råd til forbrugerne
Vask altid hænder, inden du går til buffeten og altid efter toiletbesøg. Har du, eller har du lige haft Roskildesyge, er rådet til dig det samme som til de professionelle: Undlad at lave mad til andre og hold dig fra buffeten.

Se kampagnematerialet
Kampagnefilmene Roskildesyge Bliv hjemme! og Vasker du hænder, når du laver mad ligger klar på Fødevarestyrelsen.dk. En fotoserie om køkkenets forholdsregler ved buffeten og en illustrativ planche om vask af hænder ligger også til gratis download.
Go Cards i ugerne 47-50 og en julefilm Det er bare en syg gave! i DR OBS i uge 48 og 49 henvender sig særligt til forbrugerne med gode hygiejneråd.

På Politikens lysavis og i DR OBS kommer der endvidere i uge 50 og 51 en teaser med en reminder om at vaske hænder ved madlavning.

Læs mere her

tags: Roskildesyge, Danmark, OB, Politiken, Roskilde, virksomhed, angriber, Fødevarestyrelsen, sygdom,

tirsdag den 20. november 2012

Adventshygge og lækker chokolade julelagkage

Ny juleopskrift: Når adventens første lys tændes, kan denne hjemmebagte chokoladelagkage nydes til den første julehygge
Advent omfatter de fire søndage forud for d. 25. december, og den første søndag i advent markerer den dato, der indleder kirkeåret. Adventskransen med de fire lyskom til Danmark via Sønderjylland omkring 1900. Men først under besættelsen fik adventskransen sin helt store udbredelse i resten af Danmark.

Opskrift: advent julelagkage
Bunde:
200 g Odense Mørk Chokolade
200 g smør
1½ dl espressokaffe

250 g hvedemel
25 g kakao
300 g sukker
100 g brunfarin
1 tsk. vanilje

3 æg
1 dl sødmælk
1 tsk. natron

Smelt chokoladen sammen med smør og tilsæt espressokaffe. Herefter blandes de tørre ingredienser, hvedemel, kakao, sukker, brun farin, og vanilje i en skål.
Æg, sødmælk og natron piskes sammen i en anden skål. Det hele vendes sammen og bages i en 24 cm springform, ved 160° C i ca. 60 minutter.

Nougat creme:
½ liter piskefløde
200 g Odense Blød Nougat

Smeltet nougat tilsættes let pisket flødeskum og anvendes med det samme rør ikke for meget.

Dekoration:
Chokoladespåner til pynt
Smeltet chokolade til hjemmelavede juletræer

Den bagte kagebund flækkes i 2-3 lag (afhængigt af hvor tykke kagebunde du ønsker) og lægges lagvis sammen med nougatcreme. Pynt med chokoladespåner og juletræer lavet af smeltet chokolade sprøjtet ud som juletræer på plastik.

Tips: Hvis du vil undgå at skulle flække kagen i flere lag, kan du også bage kagen i flere springforme (2-3 afhængigt af hvor tykke kagebunde du ønsker). I givet fald skal kagebundene så kun bages i ca. 30 min. ved 160° C.


Læs mere her

tags: Danmark, chokolade, Odense, december, Sønderjylland, kaffe,

fredag den 16. november 2012

Naturli?vis tilbyder nu også catering på luksusniveau

naturli vis tilbyder ikke blot længere firmafrokost, men også catering og mad ud af huset til særlige lejligheder. I takt med vores populære frokostordning er udvidelsen simpelthen blevet et krav for os som følge af efterspørgslen , udtaler direktør Elisa Fast.

Virksomheden naturli vis sammensætter sunde og nytænkende menuer med inspiration fra de mange verdenskøkkener. Deres frokostordning, der har eksisteret siden 2006, er blevet så populær blandt virksomheder i København, at de nu tager skridtet videre og tilbyder mad til særlige lejligheder.

Vi har længe leget med tanken om, at tilbyde catering, og nu er tiden endelig kommet , fortæller indehaver og chefkok Elisa Fast. Vores retter tilbereder vi naturligvis med fokus på den rigtige energifordeling, for det skaber balance i måltidet og giver en dejlig sund mæthedsfornemmelse, fortsætter hun. Denne tanke vil naturligvis også kunne ses og smages i de kreative cateringmenuer og maden ud af huset.

Virksomheden tilbyder naturligvis både catering til både barnedåb, fødselsdage, jubilæer osv både til erhverv og private arrangementer.


Læs mere her

tags: København, direktør, virksomhed, 2006, kreativ, energi,

torsdag den 15. november 2012

Kenns kærlige køkken

Når Tisvilde Bistro Hellerup åbner i morgen er det fortsættelsen af en succes, der bygger på kærlighed og god karma. Det hele begynder i restauratør og chefkok Kenn Meiers klassiske og ukrukkede køkken, som i den grad er faldet i gæsternes smag

Det må ikke være kunstigt. Man skal kunne se, hvad man spiser. Sæsonens bedste råvarer er basen. Og så skal det bare smage godt.

To uundgåelige fynboer
Så enkle er grundtonerne i køkkenet, når 32-årige Kenn Meier hersker over gryder og pander. Det har han gjort med succes på en række restaurationer de seneste år. Siden 2010 i et tæt samarbejde med barndomsvennen og restauratøren Anders Buhl.
I fællesskab har de to ambitiøse fynboer pirret gæsternes smag og sanser ¬ først på Skovriderkroens Brasserie Bisous og senest på den hæderkronede Tisvilde Bistro samt Bistro Bistro på hovedgaden i feriebyen. Nu er turen kommet til Tisvilde Bistro Hellerup, som åbner torsdag i Tuborg Havn.

Enkelt og lækkert
Og Kenn Meier ryster ikke på hånden ved udsigten til et rykind på op mod 300 spisende gæster ved fuldt hus.
I disse timer braser, henkoger, bager og træner han i stedet med sin nye køkkenstab på 11. For kvaliteten skal være genkendelig og helt i top, når bistroen slår dørene op i morgen.
- Vi har selvfølgelig fordel af allerede at have de bedste leverandører og et klart billede af, hvad vi vil og skal. Men der er ikke noget med at køre på rygraden. Jeg har håndplukket de bedste, og de skal selvfølgelig være trygge og parate til at levere varen. Det er de også, fastslår han smilende i en pause fra det varme køkken.

Kærligheden bærer igennem
For uanset tempoet er der ro på i Kenns køkken. God karma og kærlighed er ikke forbeholdt gæsterne. Det er et kendetegn for hele bistroen. Ikke bare i de indbydende lokaler, hvor solen brager ind gennem panoramavinduerne ud til kajen. Køkkenet holder også stilen.
- En god køkkentone kan spores helt ned i retterne, mener Kenn Meier. Det er vigtigt, at alle i køkkenet forstår, hvorfor vi arbejder med sæsonens bedste råvarer og hvorfor der skal kæles for hver enkelt ingrediens for at få det bedste frem i retten. Det giver både arbejdsglæde og glade gæster at præstere det bedste. Det lægger jeg meget vægt på.

Et menukort for alle
Sammen med sine to unge køkkenchefer, Julius Mbabazi og Lasse Bygholm, har Kenn Meier lavet et aftenkort, hvor klassiskere som Bouef Bernaise og grillet lammeculotte er på kortet. Men fisken får også god plads i Meiers køkken.
- Vi har til en start valgt at tilbyde stegt slethvar og ovnbagt helleflynder, begge med utraditionelt tilbehør. De to fisk smager godt og er lidt anderledes end det gængse. Min oplevelse er, at gæsterne egentlig gerne vil have fisk, men at de færreste har lyst til laks eller torsk, som de måske laver derhjemme selv.

Bistrokortet byder desuden på et væld af gode frokostretter og en sublim weekend-brunch. Man kan også sagtens spise derhjemme under Meiers vinger. Bistroen tilbyder solide husmands take-away retter til en spotpris af 95 kr.

-------

Bitxt 1 Kenn Meier har de seneste år trukket tusindvis af glade gæster til bl.a. Tisvilde Bistro med sin ukrukkede og gennemførte madstil. Nu lægger han i ovnen til at videreføre succes'en i Tisvilde Bistro Hellerup Foto: Uffe Kongsted

Bitxt 2 Bistroens to unge køkkenchefer, Julius Mbabazi (tv.) og Lasse Bygholm, clearer de sidste detaljer med chefkok Kenn Meier (t.h.) før åbningen af Tisvilde Bistro Hellerup i morgen Foto: Uffe Kongsted

Bitxt 3 Der bliver kælet for detaljerne i bistrokøkkenet, hvor alt laves fra bunden Foto: Uffe Kongsted

Læs mere her

tags: 2010, retten, kunst, råvarer,