lørdag den 29. november 2014

Beskidt betonblander brugt til patientmad

Fødevarestyrelsen lukkede i går en ulovlig virksomhed, der solgte patientmad til plejehjem og sygehuse. Fødevarerejseholdet lukkede i går aftes fødevarevirksomheden Nordic Ingredients, der ligger nord for Randers. Virksomheden, som blandt andet producerer fødevarer til plejehjemsbeboere og sygehuspatienter med synkebesvær, havde ikke den lovpligtige registrering hos Fødevarestyrelsen, men blev sporet via nettet. Fødevarerne fra virksomheden er bl.a. gelé rugbrød og gelé agurk samt særlige pulverblandinger med smag af bl.a. bøf, bacon og flæskesteg.

Både virksomhedens produktionslokaler og produktionsudstyr var beskidte og uhygiejniske, og bar præg af ikke at være rengjort jævnligt. Således fremstod en betonblander, der blev brugt til at blande en særlig rugbrødsgelé, særdeles uhygiejnisk og med kager af stivnet rugbrødsmasse.

Fødevarestyrelsen ser med stor alvor på denne sag, da fødevarerne er målrettet til særligt sårbare grupper. Virksomheden blev lukket på stedet og fik påbud om at underrette deres kunder og tilbagetrække alle solgte varer.

Læs mere her

tags: Randers, sygehus, virksomhed, plejehjem, Fødevarestyrelsen, flæskesteg,

fredag den 28. november 2014

Udvikling af omega-3-holdige ingredienser vinder innovationspris

En forretningsidé, hvor restprodukter fra fiskeindustrien bliver forvandlet til værdifulde ingredienser fulde af omega-3 fiskeolier, har vundet innovationskonkurrencen ved Nordeuropas største landbrugsmesse. Projektidéen bygger på et samarbejde mellem professor Charlotte Jacobsen ved DTU Fødevareinstituttet og den danske virksomhed inOmega3. Når fisk bliver fileteret, genereres der tonsvis af restprodukter, som er fulde af sundhedsgavnlige fiskeolier. Hvis olierne udvindes, kan de bruges som ingredienser i sundhedsfremmende fødevarer.

Professor Charlotte Jacobsen ved DTU Fødevareinstituttet og den danske virksomhed inOmega3 har i samarbejde udviklet en projektidé, hvor omega-3 udvindes fra fiskerester og inkorporeres i værdifulde omega-3-holdige ingredienser.

Ingredienser rettet mod fjerne markeder
De nye ingredienser vil blive rettet mod Asien og Mellemøsten, hvor forbrugere er vel vidende om omega-3 oliers positive sundheds- og ernæringsegenskaber. Forbrugerne foretrækker dog at få olierne ved at spise fisk eller via berigede fødevarer og ikke som kosttilskud.

Den danske projektidé går derfor ud på at designe omega-3 ingredienser med de unikke funktionelle, smags- og ernæringsmæssige egenskaber, som markederne efterspørger, til brug i sundhedsfremmende fødevarer. Ingredienserne vil gøre det muligt for fødevareproducenter at berige eksisterende fødevarer eller udvikle nye fødevarer med en fordelagtig sundhedsprofil.

Projektidéen blev den 25. november ved årets Agromek messe i Herning kåret som vinder af Agro Business Parks Innovationskonkurrence. Agromek er Nordeuropas største landbrugsmesse. Formålet med konkurrencen er at få nye, aktuelle, realiserbare og kommercielle forretningsideer frem i lyset.

Idéen har modtaget støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrations Program.

Læs mere her

tags: euro, Asien, Mellemøsten, Herning, virksomhed, DTU, konkurrence, innovation, kosttilskud, ernæring, fiskeolie,

tirsdag den 25. november 2014

Smoothies på 3 nye måder

Drikkeklare smoothies når man vil leve sundere Valsølille lancerer nu 3 drikkeklare smoothies: Ananas-Mango-Acerola, Havre-Spirulina og Blåbær-Hindbær.

De nye smoothies er fyldt med næringsrige ingredienser som betakaroten, alger, antioxidanter og anti-inflammatoriske urter, som især gør godt i den kolde tid med truende forkølelser. Med en frisk smagsoplevelse af både det milde, syrlige, søde og sprøde – præcis som når man laver sine smoothies selv.

Acerola og Spirulina
Acerola er nyt for de fleste. Det tropiske bær er det mest C-vitaminrige af alle frugter og bær med et indhold, der er 30 gange højere end appelsiner.

Spirulina er en blå-grøn algetype rig på antioxidanter. Den vokser naturligt i tropiske søer og har også et højt indhold af B, C og E-vitamin, protein, mineraler og jern.

Sundhed kan drikkes
Valsølille er grundlagt i 1997, hvor fokus var på friskpressede appelsiner. Lige siden har det været virksomhedens mål at bidrage til den menneske-lige sundhed med rene naturprodukter.

De nye smoothies fra Valsølille fås i SuperBest og 7-Eleven.


Læs mere her

tags: virksomhed, mineraler, frugt,

fredag den 21. november 2014

Stegt flæsk er kåret som nationalret

Over 60.000 danskere har de sidste uger stemt på deres favorit til Danmarks nationalret. Stegt flæsk er kåret som nationalret med 27.893 stemmer. "Kåringen af Danmarks nationalret har sat gang i en debat om danske råvarer og vores fælles madkultur. Nationalretten er endt øverst på dagsordenen i kantinen på arbejdspladsen, rundt om middagsbordet og i medierne. Det er jeg glad for og stolt over," siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Over 25.000 følger nationalretten på Facebook, hvor der er blevet diskuteret livligt. 174.000 danskere har været forbi Fødevareministeriets kampagnesider danskernesmad.dk og nationalret.dk, siden kampagnen blev lanceret i oktober. Der blev stemt 63.263 gange i den nationale afstemning.

"Danskerne har valgt stegt flæsk som Danmarks nationalret. En ret, som jeg selv holder meget af. Nationalretten har været med til at begejstre og inspirere danskerne til at genopdage de mange gode danske retter," siger Dan Jørgensen og forsætter:

"Dansk – og ny nordisk mad er berømmet ude i verden. Men hjemme i vores egne køkkener glemmer vi ofte vores madrødder. Nationalretten har været med til at genfinde og udvikle vores madtradition".

Danmarks nationalret som opskriftshæfte
Som opfølgning på Danmarks nationalret udsender Fødevarestyrelsen først i det nye år et hæfte med opskrifter på retter, der har deltaget i konkurrencen om danskernes nationalret.

Du vil også kunne finde retter på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Nogle af retterne vil blive præsenteret i forskellige versioner – der vil være sunde, lette og andre i vegetarversion.

Sådan stemte danskerne

1. Stegt flæsk - 27.893

2. Smørrebrød - 17.041

3. Hakkebøf - 7.625

4. Karbonader - 3.406

5. Brændende kærlighed - 2.423

6. Æbleflæsk - 2.276

7. Stegte sild - 2.113

8. Svinekotelet - 486

Stemmer i alt: 63.263

Læs mere her

tags: Danmark, retten, Facebook, råvarer, fødevareminister, Fødevarestyrelsen, konkurrence, stemmer,

fredag den 14. november 2014

Regionsrådsformand ønsker smagspanel omkring hospitalsmad

Ny madundersøgelse på Region Hovedstadens hospitaler og psykiatriske centre skal bruges til at løfte niveauet, hvor et smagspanel kunne være en mulig løftestang, siger regionsrådsformanden Mad er en stor del af både behandling og pleje, når patienter er indlagt på hospitalerne i Region Hovedstaden. Netop nu offentliggøres en ny undersøgelse, der fortæller om patienternes oplevelse med den mad, der bliver serveret under indlæggelse.

Undersøgelsen er den første af sin art i Region Hovedstaden, og alt i alt er 82 procent af de adspurgte patienter tilfredse med oplevelsen med maden, som de kalder god eller virkelig god.

Patienterne er blevet spurgt under og efter indlæggelse om deres oplevelser med maden, men ikke alle er udelt begejstrede i undersøgelsen.

Vigtigt at lytte
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at det er at det er en vigtig undersøgelse, som både sætter fokus på alt det positive omkring mad på hospitalerne i Region Hovedstaden, men også stiller skarpt på de områder, hvor det kunne blive bedre.

- Mad er helt central for at kunne komme sig hurtigt. Derfor er det vigtigt, at de mennesker, der er indlagt på vores hospitaler, har lyst til at spise maden. Det handler både om smag, duft, konsistens og omgivelser, men også om at tage hensyn til, at det kan være svært at overskue en stor portion mad, hvis man fx har kvalme og har mistet appetitten, siger hun og tilføjer:

- Undersøgelsen viser, at der heldigvis er mange gode tiltag i gang på vores hospitaler, men at der også er plads til forbedring. Derfor er det rigtig godt at lytte til dem, der skal spise maden. Det gør vi med denne undersøgelse, men jeg kunne også godt tænke mig at tage et ekstra skridt og nedsætte et smagspanel, der kan tage ud på hospitalerne, smage maden og komme med gode ideer til, hvordan vi helt nøjagtigt forbedrer smagsoplevelsen.

Et smagspanel kunne evt. bestå af bl.a. tidligere patienter, som kan tage ud på hospitaler for at smage på maden og komme med gode ideer til, hvordan regionen hele tiden udvikler maden til patienterne.

Små måltider er godt
Flere af patienterne peger i undersøgelsen på, at det at kunne vælge mellem flere retter, får dem til at spise mere. Eller at mellemmåltider er et plus, når man er indlagt og ikke har den store appetit. Samtidig lægger flere stor vægt på at kunne spise sammen med andre medindlagte.

I den kommende tid får hvert hospital og center mulighed for at følge op på de punkter, hvor undersøgelsen viser, at det kan blive bedre.

Allerede nu er flere ledelser fra hospitalskøkkenerne rundt om i regionen ved at arrangere inspirationsbesøg hos hinanden for at udnytte den læring og viden, der ligger hos andre.

Fakta:
• Regionsrådet har i maj 2014 vedtaget en fælles Mad- og ernæringspolitik for Region Hovedstaden. I den er retningslinjerne for selve maden og omkostningerne hertil, men også muligheden for at indrette selve spisesituationen til patienterne, fastlagt.
• I undersøgelsen har knap 1.600 patienter svaret på spørgsmål om deres oplevelser med madens smag, variation, portionsstørrelse etc.
• Patienterne er samlet set mest positive over for madens smag, dernæst anretningen og til sidst variationen. Flest patienter har en positiv vurdering af frokosten, dernæst morgenmaden og til sidst aftensmaden.
• Patienter, der får serveret maden via en buffet, er mere tilfredse med madens smag og anretning end de, der får maden serveret på en bakke.
• Det samlede indtryk hos patienterne på 60 år eller derudover er mere positiv end hos de yngre patienter.
• Regionsrådet besluttede i sit budget for 2015, at indkøbsaftalerne på køkkenområdet skal tilrettelægges sådan, at det bliver muligt for alle hospitalskøkkenerne at opnå bronzemærket i økologi, hvilket betyder mad med 30-60 procents økologi.

Læs mere her

tags: hospital, politi, Regionsråd, bronze, omkostninger, Region Hovedstaden, 2014, økologi, Fakta, ernæring,

torsdag den 13. november 2014

Flere danske fødevarer til Sydkorea og Kina

Dan Jørgensen indleder i dag besøg, der skal styrke dansk fødevareeksport i Sydkorea og Kina. Besøget, der indledes i Seoul og slutter i Beijing på lørdag, har til formål at styrke de politiske og erhvervsmæssige relationer med Kina og Sydkorea. En erhvervsdelegation fra Landbrug og Fødevarer og Dansk Industri følger ministeren.

"Den russiske embargo har tydeligt vist, hvor vigtigt det er, at vi styrker indsatsen på nye markeder. Heldigvis har kineserne for længst fået smag for danske fødevarers kvalitet og høje sikkerhed. Og i Sydkorea efterspørges der danske ingredienser og svinekød. Selv den danske hotdog med ristede løg har indtaget landet. Men derfor skal vi alligevel hele tiden anstrenge os for at finde endnu flere aftagere", siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeren følges med en erhvervsdelegation fra Landbrug og Fødevarer og Dansk industri til Seoul, Shanghai og Kina. Besøget skal dels bruges til at bane vejen for danske fødevarer, dels styrke samarbejdet med de sydkoreanske og kinesiske myndigheder.

"Den galoperende økonomiske vækst i både Kina og Korea har skabt en voksende middelklasse, der er villig til at betale for kvalitet og sikkerhed, som netop er det, vi kan levere. Derfor er det også helt afgørende, at vi vinder myndighedernes tillid, så endnu flere døre bliver åbnet fremover. Potentialet er enormt", understreger fødevareministeren.

I Shanghai skal ministeren deltage i åbningen af den store Landbrugs- og fødevaremesse Food and Hotel China 2014 og derefter åbne den danske pavillon, der skal promovere danske fødevarer og fiskeri- og landbrugsprodukter.

Fakta
- Danmarks eksport fra fødevareklyngen til Sydkorea var i 2013 på 677 mio. kr., hvilket svarer til 17 pct. af Danmarks samlede eksport til Sydkorea i 2013.

- Danmarks eksport fra fødevareklyngen til Kina(inkl. Hong Kong) var i 2013 på 17,6 mia. kr. Det svarer til en tredobling siden 2009, hvilket gør Kina til et af Danmarks kernemarkeder for fødevareklyngen.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, politi, økonomi, 2013, Kina, fødevareminister, Dansk Industri, Beijing, svinekød, Korea, 2014, Fakta,

onsdag den 12. november 2014

Risiko for farlig bakterie i fransk gedeost

Har du den franske gedeost Pelardon fra Fermier de la Borie på køl derhjemme, skal du smide den ud Fredag aften modtog Fødevarestyrelsen en meddelelse fra de franske fødevaremyndigheder om, at der i den franske gedeost Pelardon, er fundet en særlig ondartet E.coli-bakterie. En bakterie, der udover at kunne give voldsomme mavesmerter og blodig diarré, i sjældne tilfælde også kan give nyresvigt.

Endnu har Fødevarestyrelsen ikke modtaget oplysninger fra Frankrig om til hvilke danske butikker osten er solgt. De franske myndigheder har oplyst, at ostene har en 'Mindst holdbar til'-dato, der strækker sig fra 21.10.2014 til og med 16.12.2014.

Fødevarestyrelsen kontakter det danske importørnetværk. Fødevarestyrelsen.dk opdateres med yderligere oplysninger, når der er nyt i sagen.

Læs mere her

tags: Frankrig, bakterie, Fødevarestyrelsen, 2014,